Gabinet dietetyczny obejmuje opieką  dzieci i dorosłych .yoga_diet

Odżywianie dzieci :

  • od 0 – 18 roku życia
  • z niedowagą
  • z nadwagą i otyłością
  • z ADHD
  • w chorobach układu pokarmowego
  • w chorobach  alergicznych
  • w chorobach układu kostnego

Odżywianie dorosłych:

  • z niedowagą
  • z nadwagą i otyłością
  • w chorobach układu pokarmowego
  • w chorobach nietolerancji pokarmowej ialergii pokarmowej
  • w chorobach układu kostnego
  • w chorobach neurodegeneracyjnych : Alzheimera i Parkinsona
  • w chorobach układu sercowo – naczyniowego
  • w chorobach układu dokrewnego – endokrynologicznego, np. Choroby tarczycy, trzustki
  • w chorobach nowotworowych
  • kobiet w ciąży i podczas laktacji.
  • w wieku senioralnym
  • kobiet w okresie klimakterium i po menopauzie

Dieta uwzględniająca nietolerancję pokarmową będzie realizowana tylko na podstawie certyfikowanych testów lub testów wykonanych za pośrednictwem Amedicus™.

WŁAŚCIWA DIETA

KROK PO KROKU

PIERWSZA
WIZYTA

czytaj więcej

DRUGA
WIZYTA

czytaj więcej

KOLEJNA
WIZYTA

czytaj więcej

W GABINECIE ANALIZĘ SKŁADU CIAŁA WYKONUJEMY
JAWON MEDICAL X-CONTACT 356

ANALIZATOR SKŁADU CIAŁA

JAWON MEDICAL X-CONTACT 356

Analizator składu ciała Jawon Medical X-Contact 356 jest produktem medycznym o certyfikowanej dokładności pomiarów. Tabela kontrolna, zawierająca zalecenia dietetyczne mające na celu osiągniecie wyznaczonego celu stanowi  ułatwienie dla dietetyków i trenerów sportowych. Bardzo szeroki zakres otrzymywanych parametrów sprawia, że jest to model bezkonkurencyjny w swojej klasie. Dla dzieci przewidziany został oddzielny typ raportu, uwzgledniający takie wartości takie jak przewidywany wzrost czy masa ciała w dalszych latach rozwoju. Dodatkową cechą istotną w praktyce medycznej, charakterystyczna dla wszystkich analizatorów Jawon Medical, jest duża uniwersalność analizatora, wynikająca z szerokiego dopuszczalnego zakresu masy ciała i wieku. Duży, dotykowy wyświetlacz zapewnia wygodę obsługi oraz dopełnia nowoczesny, prestiżowy design urządzenia.

Na pierwszej wizycie pacjent powinien posiadać:

  • badania, wykonane z analizy krwi: morfologię,rozmaz ,glukoza na czczo,cholesterol-Hdl,LDL,całkowity ,trójglicerydy, AspAT,ALAT,FT4,FT3.
  • badania dodatkowe określające aktualną jednostkę lub jednostki chorobowe
  • ulotki przyjmowanych leków
  • spis przyjmowanych suplementów
  • przygotowany 3-dniowy spis posiłków i produktów z wybranych kolejno dni w ostatnim tygodniu poprzedzającym wizytę
  • przygotować wykaz nielubianych produktów i potraw
  • przygotować wykaz lubianych produktów i potraw

Pierwsza wizyta obejmuje:

  • wykonanie pomiaru antropometrycznego
  • analiza składu ciała , analizatorem X-contact 356 , który zapewni opowiedni pomiar , zgodnie z arkuszem pomiaru dla dorosłego lub dziecka (pomiar wykonywany jest na boso , przynajmniej 3 godziny po posiłku)
  • dokładny wywiad żywieniowy

Pacjent otrzymuje do domu dzienniczek żywieniowy do uzupełnienia.

Druga wizyta obejmuje omówienie:

  • prowadzonego dzienniczka żywieniowego
  • szczegółowego planu i zaleceń dietetycznych

Kolejna wizyta będzie miała na celu:

  • weryfikację osiągnięć i ustalenie czasu trwania terapii żywieniowej
  • ewentualną korektę planu i zaleceń dietetycznych

ARKUSZ SKŁADU CIAŁA - DOROSŁEGO

JAWON MEDICAL X-CONTACT 356
  • masa ciała rzeczywista, masa standardowa [kg]
  • BMI (Body Mass Index)- wskaźnik masy ciała [kg/m2]
  • PBF(Percent Body fat)- zawartość tkanki tłuszczowej [%]
  • MBF (Mass of Body Fat)- masa tkanki tłuszczowej [kg]
  • LBM (Lean Body Mass)- beztłuszczowa masa ciała [kg]
  • SLM (Soft Lean Mass)- masa tkanek miękkich [kg]
  • TBW (Total Body Water)- zawartość wody całkowitej [%]
  • stosunek ECW/TBW- stosunek wody pozakomórkowej / całkowitej
  • BCM (Body Cell Mass)- masa komórkowa [kg]
  • SMM (Skeletal Muscle Mass)- masa mięśni szkieletowych [kg]
  • analiza okolicy brzucha:
    • VFL (Visceral Fat Level)- poziom tłuszczu trzewnego [skala],
    • VFA (Visceral Fat Area)- obszar tłuszczu trzewnego [cm2], obw6d pasa [cm]
  • zawartość minerałów [kg]
  • zawartość protein [kg]
  • BMR (Basal Metabolic Rate)- podstawowa przemiana materii [kcal]
  • TEE(Total Energy Expenditure)- całkowity wydatek energetyczny [kcal]
  • AMB (Age Matched of Body)- wiek metaboliczny
  • impedancja [Ω] z podziałem na częstotliwośi pomiarowe

SEGMENTOWA ANALIZA SKŁADU CIAŁA

Z PODZIAŁEM NOGA, RĘKA, TUŁÓW
  • SLM (Soft Lean Mass)- masa tkanek miękkich [kg]
  • MBF (Mass of Body Fat)- masa tkanki tłuszczowej [kg]
  • Impedancja [Ω] z podziatem na częstotliwości

ARKUSZ SKŁADU CIAŁA - DZIECKA

JAWON MEDICAL X-CONTACT 356
  • masa ciała rzeczywista [kg]
  • masa standardowa [kg]
  • LBM (Lean Body Mass)- beztłuszczowa masa ciała [kg]
  • MBF (Mass of Body Fat)- masa tkanki tłuszczowej [kg]
  • SMM (Skeletal muscle mass)- masa mięśni szkieletowych [kg]
  • SLM (Soft Lean Mass)- masa tkanek miękkich [kg]
  • zawartość protein [kg]
  • zawartość minerałów [kg]
  • TBW (Total Body Water)- zawartość wody całtkowitej [%]
  • BMI (Body Mass Index)- wskainik masy ciała [kg/m2]
  • PBF(Percent of Body Fat)- zawartość tkanki tłuszczowej [%]
  • WHR (Waist Hip Ratio)- stosunek obwodu pasa do obwodu bioder [współczynnik]
  • kategoria sylwetki
  • krzywa rozwoju dziecka- masa, wzrost (siatki centylowe)
  • BCM (Body Cell Mass)- masa komórkowa [kg]
  • BMR (Basal Metabolic Rate)- podstawowa przemiana materii [kcal]
  • TEE(Total Energy Expenditure)- całkowity wydatek energetyczny [kcal)
  • AMB (Age Matched of Body)- wiek metaboliczny [lata]
  • MBF (Mass of Body Fat)- masa tkanki tłuszczowej w segmentach ciała [kg]
  • impedancja [Ω] z podziatem na częstotliwości pomiarowe i segmenty ciata